Dvojka.sk

  • Zväčšiť veľkosť fontu
  • Štandartná veľkosť fontu
  • Zmenšiť veľkosť fontu
Krúžky Ostatné aktivity Na Dvojke bolo veselo...

Na Dvojke bolo veselo...

E-mail Vytlačiť

alt„Dvje najlepší gazdziny“... takto začínala pozvánka pre členov folklórneho súboru Dvojkáčik pri II. ZŠ na štvrtkové popoludnie. Pani učiteľky Hana Kalamenová a Alena Čížová sa prestrojili za tetky-gazdinky.

Takouto formou sa rozhodli priblížiť dnešnej mládeži jeden z mnohých prekrásnych zvykov a tradícií „drápanie peria“. Ako správnu odborníčku pozvali medzi seba pani Královičovú, ktorá s radosťou prišla a porozprávala nám, ako to bolo voľakedy... Ukázala, ako pierka správne chytiť, otrhať a rozdeliť. Mohli sme sa všetci pustiť do práce. Cez pootvorené obloky kuchynky sa po Komenského ulici niesli melódie známych záhoráckych piesní doprevádzané harmonikou v podaní Rasťa Petráňa a zvučná vrava tetiek-klebetníc. ktoré sa ochotne podelili o najnovšie klebety. Nechýbali ani vtipy a veselé historky od tety Královičovej z čias jej mladosti spojenej s dedinou Prietrž. Pri dobrej zábave a občerstvení šla práca dobre od ruky a nevyšlo ani pierko či stonka nazmar. Veď sa nadrápalo na jeden poriadny vankúš a vyšiel nám aj malý vankúšik stupkáč. Mládenci aj zažartovali, keď občas usilovným tetkám fúkli do kôpky, ale to k drápačkám patrí.

Na záver sa tetky hostiteľky poďakovali za pomoc, pochválili šikovné dzifčence a muádencú a sľúbili sme si, že určite budeme v našich prekrásnych zvykoch a tradíciách pokračovať. Veď naša ľudová klenotnica na Záhorí je taká krásna a bohatá...

 

 

Fotogaléria školy

Reklamný panel

Aktuálne odkazy

Zoznam stredných škôl
Vyber si strednú školu
Ako na strednú školu
Informácie o možnostiach štúdia